Nieuws
13 dagen geleden geplaatst
Tekst

De snacktomaat als nieuw Nederlands' trots

Tomatenzaad duurder dan goud

Ja, je leest het goed. Eén kilo tomatenzaad zou momenteel meer waard zijn dan één kilo goud. Nederlandse tomatentelers beleefden in 2017 een topjaar: de tomatenopbrengst was goed voor zo'n 1,7 miljard euries. Oke, eerlijk is eerlijk: door de koude winters in Spanje - Nederlands' grootste concurrent - kon Nederland een deel van de tomatenexport overnemen. Maar ook dankzij hi-tech equipment kunnen de Nederlandse tomaten op een efficiente wijze geproduceerd worden, waardoor Nederland een aantrekkelijke marktpositie heeft. Funfact: het zijn Nederlandse tomatentelers die de snacktomaat wereldwijd op de kaart hebben gezet. Dankzij hen is Nederland niet meer alleen bekend om de kaas en de tulpen - maar ook om de snacktomaat. Toch biedt de zege van 2017 geen garantie voor de toekomst.

1502410804491_.jpg

90% van de exporttomaten van Nederlandse bodem

Mede dankzij deze efficiëntie was de Nederlandse exporttomaat nog nooit zo populair, blijkt uit de cijfers over 2017 van het CBS en Wageningen University & Research (WUR). Het was een recordjaar voor de Nederlandse tomatenexport. Nederland leverde in 2017 voor 1.7 miljard euro aan tomaten aan het buitenland. Negen van de tien van exporttomaten kwamen uit Nederlandse kassen - en waren dus geen doorvoerproducten. Lees hierover meer in dit artikel: 

De prijs van ijs

Alle liefhebbers van chips, ijs, snoepgoed, frisdrank opgelet! De prijs van al dit lekkers is goedkoper geworden. Althans: in vergelijking met de prijs van gezonde producten als melk, eieren en fruit. Deze producten worden namelijk steeds duurder. 

Minder agarische bedrijven failliet

Goed nieuws! In 2017 zijn er minder agrarische bedrijven failliet gegaan vergeleken met 2016. Vooral de economische groei van de afgelopen jaren zorgde ervoor dat er minder bedrijven failliet gingen. 

"Topje van de ijsberg"

Een jaar geleden werd er ook over dit onderwerp gepubliceerd. Ook toen luidde de boodschap dat er minder agrarische bedrijven failliet gingen. Fijn om te horen, zou je zeggen. Maar volgens Cor Pierik - landbouweconoom bij het CBS - is het aantal faillissementen in de agrarische sector nog maar het topje van de ijsberg. "Het aantal agrarische bedrijven met financiele problemen is veel groter." Lees hier het artikel terug: 

Was 'm weer! Tot volgende week!

Download de Dag6-app om meer artikelen te lezen.

Dag6.nl
Grote Koppel 8a
3813 AA Amersfoort

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy

Laat je emailadres achter dan houden wij je op de hoogte