Nieuws
6 dagen geleden geplaatst
Tekst Petra Noordhuis

Fabrieksvoedsel met 'vraatversterkers' of biologische groente?

Heb je wel eens van ‘vraatversterkers’ gehoord? Waarschijnlijk niet, want mijn man en ik hebben het woord zelf verzonnen. ‘Ik voel de vraatversterkers hun werk doen’, zeggen wij voor de grap tegen elkaar als we aan een zak chips zijn begonnen en niet meer kunnen stoppen met eten. Het stofje dat ons zo vraatzuchtig maakt, is eigenlijk een smaakversterker. E621 of mononatriumglutamaat, om precies te zijn. Het zit in bijna alle hartige snacks en kant-en-klaarmaaltijden. Wij vallen nog wel eens voor de verleidingen van fabrieksvoedsel, maar kiezen er steeds vaker voor om gezond ‘onbewerkt’ voedsel te eten. Afgelopen week heb ik mij naar aanleiding van het nieuws weer stevig voorgenomen om zoveel groente en fruit te eten dat ik aan de chips niet meer toekom.

groente.jpg

Bestrijdingsmiddelen: een onderschat gevaar

Afgelopen weekend stond mijn interview met biologische boer Jan Schrijver in het Nederlands Dagblad. Hij heeft nooit met bestrijdingsmiddelen willen werken, want die blijven lang in het milieu aanwezig met insecten- en vogelsterfte als gevolg. Bestrijdingsmiddelen zijn voor de gezondheid van tuinders ook nog eens risicovol: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je er Parkinson van kunt krijgen en dat het je minder vruchtbaar kan maken. 

Hoewel het Voedingscentrum zegt dat resten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit geen kwaad kunnen voor de gezondheid, is Schrijver ervan overtuigd dat het niet gezond kan zijn. Hier lees je zijn verhaal:

Kanker door fabrieksvoedsel

Te veel mensen krijgen kanker. Laten we wat meer nadenken over wat we eten. Biologische boer Jan Schrijver lijkt een punt te hebben. Ik zag vanochtend op Twitter een onderzoek voorbij komen dat is gepubliceerd in het British Medical Journal, een medisch tijdschrift dat alleen peer-reviewed onderzoek publiceert, ofwel: onderzoek dat door vakgenoten is getoetst. Het is een taai artikel, maar de inhoud komt hier op neer: als je veel fabrieksvoedsel eet, loop je een hoger risico op kanker.

En wie eet er niet te veel van? De supermarkt ligt vol met producten uit de fabriek en we hebben het allemaal druk, waardoor het verleidelijk is zakjes en pakjes in de pan leeg te strooien. Vroeger had je het door als je wat ongezonds at. Nu zit suiker, zout en vet verstopt in allerlei producten.

Is palmolie een vloek of zegen?

Mijn ND-collega Auke van Eijsden werkt vandaag aan een artikel over palmolie, ook zo’n product waarvan je ongemerkt veel binnenkrijgt. Het zit in allerlei broodbeleg, in koekjes en in halvarine, zelfs in biologische. Het zit ook in verzorgingsproducten zoals shampoo en je kunt het als biobrandstof in de tank van je auto gooien. Palmolie wordt zoveel gebruikt omdat het goedkoper is dan olie uit Europa zoals olijfolie en zonnebloemolie. Het belangrijkst probleem: er verdwijnt regenwoud voor palmolieplantages. Vrijdagavond (16 februari) vindt vanaf 19.30 uur Het Grote Palmoliedebat plaats in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Het is uitverkocht, maar je kunt het debat via een livestream volgen. Wil jij alvast voor jezelf antwoord op de vraag of palmolie een vloek of zegen is, lees dan dit artikel:

Wat vind jij, zouden we wat meer tijd en geld aan ons eten moeten besteden?
En voel jij je wel eens schuldig over wat je eet, of heb je daar totaal geen last van?
Ik vind het leuk om te horen hoe jij eet en waarom. Wie weet kan ik er wat mee in een volgende nieuwsbrief.
Mijn mailadres is noordhuis@nd.nl

Petra Noordhuis
Vakmens Innovatie Natuur

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.

Meer lezen? Maak een login aan en mis niets.

Download de Dag6-app om meer artikelen te lezen.

Dag6.nl
Grote Koppel 8a
3813 AA Amersfoort

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy

Laat je emailadres achter dan houden wij je op de hoogte