mijn dag

Nieuws
19 april 2018 geplaatst
Tekst Petra Noordhuis

Zelfverbranding vanwege het klimaat

Zelfverbranding 'als voorbeeld van wat we onszelf aandoen'

David Buckel, een Amerikaanse advocaat die bekend werd als strijder voor een gelijkwaardige behandeling van homo’s, heeft zichzelf deze week in brand gestoken en is daarbij om het leven gekomen. De afgelopen tien jaar voelde hij zich erg betrokken bij de milieuproblematiek en de opwarming van de aarde. Door het slechte nieuws over onder andere de warmterecords op de Noordpool is hij doorgedraaid, zo lijkt het. In een park in Brooklyn waar hij vaak kwam, overgoot hij zich ’s nachts met benzine en stak zichzelf in brand. Voorbijgangers troffen ’s ochtends zijn verkoolde lichaam aan. ‘Mijn vroege dood door een fossiele brandstof is een voorbeeld van wat we onszelf aandoen’, schreef hij in zijn afscheidsbrief. Buckel hoopte mensen wakker te schudden en zo de omslag van fossiele brandstof naar duurzame energie te versnellen, schreef hij. Het nieuws over zijn zelfverbranding ging de wereld over. Maar het zorgde voor lang niet zoveel opschudding als bijvoorbeeld de zelfverbranding van de Tunesische straatverkoper, die het begin betekende van de Arabische Lente. Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl
In dit artikel in The New York Times lees je meer over Buckels beweegredenen:

 

Schiphol close met ambtenaren

Medewerkers van Schiphol en ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn wel erg close met elkaar. Samen schrijven ze een milieurapport op grond waarvan het ministerie beslist of Schiphol verder mag groeien of dat het te veel overlast veroorzaakt. Lees het hele verhaal bij de NOS:

 

Die ballon gaat niet op

Het is bijna Koningsdag, een dag waarop traditiegetrouw heel wat ballonwedstrijden plaatsvinden. Maar steeds meer scholen en Oranjeverenigingen stoppen ermee. Elke ballon die wordt opgelaten, komt namelijk ook weer ergens neer. Dieren raken verstrikt in de lintjes en zien de ballonnen voor voedsel aan en eten ze op. Vertel je dit aan kinderen, dan is voor hen de lol eraf. Gelukkig zijn er genoeg feestelijke alternatieven, zoals samen grote bellen blazen op spectaculaire vliegers oplaten.

 

Petra Noordhuis
Vakmens Innovatie Natuur

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.