mijn dag

Nieuws
4 dagen geleden geplaatst
Tekst Tessa de Mol - van Valen

Twee Oekraïeners, een schisma? - Armoede in Oost-Europa - WK 2018 in Rusland

img_0357.jpg
Pecherska Lavra, een kerk die valt onder de Russisch Orthodoxe Kerk. (foto: Tessa de Mol)

 

Twee Oekraïeners, een schisma?

Er bestaat een scheiding tussen Kerk en Staat, maar in Oekraïne is er geen scheiding tussen Kerk en Politiek. Zoals veel landen in Oost-Europa heeft Oekraïne een Orthodoxe Kerk. Deze kan een patriarchaat in de heiligste stad van het land hebben, maar ook gelieerd zijn aan het patriarchaat van Moskou. Oekraïne heeft allebei de varianten: een Orthodoxe Kerk met een patriarchaat in Kiev (de Oekraïens Orthodoxe Kerk) en een Orthodoxe Kerk met het patriarchaat in Moskou (de Russisch Orthodoxe Kerk). U raadt het al: sinds de problemen met de Russische rebellen begonnen, begon ook de hommeles weer met de twee kerken en hun politieke standpunten. De een gaf onderdak aan demonstranten in Kiev, de ander zamelt geld en spullen in voor de ontheemden in de Donbas.

Nog een kleine noot: er is een foutje in de vertaling geslopen: er is geen kruistocht georganiseerd door de Russisch Orthodoxe Kerk, maar een processie.

Armoede in Oost-Europa

Dit artikel is niet heel erg gerelateerd aan iets van Oost-Europa, maar het geeft me wel de ruimte om het te linken aan Oost-Europa. In dit artikel onderzoekt de NRC of de stelling dat Calabrië de armste regio van Europa is, waar is. Aan het eind van het artikel wordt Calabrië kort vergeleken met Oost-Europa. De laatste jaren is Oost-Europa qua welvaart vooruit gegaan, maar met meer welvaart en luxeproducten stegen ook de prijzen van levensmiddelen. Tel daarbij de inflatie van de munteenheden in sommige landen en dan krijg je een situatie die voor heel veel mensen in Oost-Europa geldt: je salaris dekt alleen de vaste kosten als huur, gas, water en licht en je hebt een werkende partner nodig om de kosten voor het eten en overige uitgaven te dekken. Hoewel deze mensen op deze manier het vaak nog een soort van redden, is het een stressvol financieel bestaan. Een goed voorbeeld hierin is Oekraïne. In een gemiddelde industriestad als Zhytomyr ligt het inkomen zo rond de 250 euro per maand. Het inkomen ligt dus grofweg op een tiende van een salaris in Nederland. De gemiddelde prijzen van boodschappen liggen niet op een tiende, maar op een vierde van de Nederlandse prijzen. Een fles cola of brood is zodoende een stuk duurder voor een Oekraïner dan voor ons. O, en gas, water, licht en huur kosten in een industriestad als Zhytomyr ook zo’n 250 euro. Ondanks een open economie, toegang tot Westerse producten en gestegen welvaart, is de relatieve armoede in Oost-Europese landen vaak nog steeds enorm.

WK 2018 in Rusland

Het WK is van start in Rusland en de eerste wedstrijd was voor de Russen een goede opsteker. Voor degenen die het gemist hebben: Rusland heeft met 5-0 van Saoedi-Arabië gewonnen. Ook de Russen waren wat sceptisch over hun eigen voetbalploeg, maar na gisteren leert een blik in de Russische media dat de meesten nu een sprankje hoop op succes hebben. En volgens Samedov, een speler van het nationaal elftal, heeft Rusland nu een stapje vooruit gezet. Verder wisten de Russische media mij en Rusland ook te verzekeren dat Robbie Williams’ middelvinger “niet bedoeld was voor Rusland”, aldus de regisseur van de openingsceremonie tegen RussiaToday.

Tessa de Mol - van Valen
Vakmens Cultuur Wereld

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.