mijn dag

Nieuws
18 juli 2018 geplaatst

Blokhuis wil meer doen tegen zelfdoding

Méér mensen die aan zelfdoding denken, moeten worden geholpen door 113 Zelfmoordpreventie. Waren er in 2017 nog 53.000 crisisgesprekken, in 2021 wil de organisatie er 90.000 kunnen voeren.

Om dat te bereiken wordt de jaarlijkse subsidie voor 113 Zelfmoordpreventie met meer dan de helft verhoogd: van 3,4 naar 5,4 miljoen euro. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) dinsdagavond laat aan de Tweede Kamer geschreven. Blokhuis zegt dat hij de preventie van zelfdoding wil opschroeven. ‘We moeten ons tot het uiterste blijven inspannen om het aantal suïcides terug te dringen’, laat hij weten. Er gaat ook extra geld naar andere lopende activiteiten, zoals lokale initiatieven en onderzoek. In totaal gaat er deze kabinetsperiode 15 miljoen euro extra naar het voorkomen van zelfdoding.

anp-55273287.jpg

Staatssecretaris Paul Blokhuis

113 Zelfmoordpreventie gaat de hogere subsidie gebruiken voor uitbreiding van zowel het aantal professionele als vrijwillige hulpverleners. Ook wil de organisatie meer trainingen verzorgen voor bijvoorbeeld huisartsen, scholen en mensen die rond het spoor werken. Zij moeten signalen van mensen die aan zelfdoding denken zo vroeg mogelijk herkennen en vervolgens daarnaar handelen. Verder moet 113 Zelfmoordpreventie bekender worden, en beter vindbaar en bereikbaar – ook via sociale media.

Jongeren
In het regeerakkoord was al afgesproken dat er meer zou worden geïnvesteerd in het tegengaan van zelfdoding. De aantallen zelfdoding stijgen nog steeds. In 2009 ging het in Nederland om een aantal van 1525, in 2017 was dat opgelopen tot 1917. Volgens Blokhuis is het beeld over de laatste jaren wel ‘stabiel’, in relatie tot de groei van de bevolking.

anp-54847288.jpg

Staatssecretaris Paul Blokhuis en minister Hugo de Jonge

Blokhuis laat verder weten dat hij samen met minister Hugo de Jonge de oorzaak van de stijging van het aantal zelfdodingen bij jongeren onder de twintig jaar probeert te achterhalen. Dat aantal steeg van 48 in 2016 naar 81 in 2017. ‘Bijzonder verdrietig’, schrijft Blokhuis. De beide bewindslieden willen weten of er sprake is van een trend of een eenmalige piek. Ze hebben daarom gesproken met ‘de meest betrokken organisaties over hoe we deze cijfers kunnen duiden en nader analyseren’. Daar komen ze begin september op terug.

In de brief aan de Kamer kondigt Blokhuis ook een meerjarig project aan om zelfdoding onder homoseksuele jongeren terug te dringen. Zij blijken kwetsbaarder voor suïcide dan andere jongeren, bijvoorbeeld vanwege ervaringen met uitsluiting en discriminatie, en de angst hiervoor. ‘Die stress heeft grote impact op het welzijn en de gezondheid van deze jongeren’, aldus Blokhuis.

Tekst: Gerard Beverdam
Beeld: ANP