mijn dag

Nieuws
02 februari 2018 geplaatst

Dit kun je zeggen tegen de man die je als kind misbruikt heeft

Ooit schreef ik mijn scriptie over vergeving en verzoening. Dat was pittig: bij elke zin vroeg ik me af of je zoiets kunt zeggen tegen een dader, of zoiets wel recht doet aan een slachtoffer, en of het ook klopte met de Bijbel.

'Ik zou mijn hond nog niet aan uw zorgen toevertrouwen', zei de rechter vorige week woensdag toen ze de gerenommeerde turnarts Larry Nassar veroordeelde tot 175 jaar cel voor seksueel misbruik van honderden meisjes. In de rechtszaak liet de rechter meer dan 150 slachtoffers uitgebreid aan het woord. Zij kregen de gelegenheid om hun misbruiker rechtstreeks toe te spreken.

Eén van die slachtoffers is Rachael Denhollander, een voormalig turnster. Haar verhaal kwam zo bij me binnen dat ik in plaats van een videocolumn haar toespraak voor je heb ondertiteld.

Alles waar ik in die scriptie naar zocht verwoordt zij in zeven minuten, zó helder, wijs en indrukwekkend, dat dit fragment wat mij betreft rechtstreeks de schoolboeken in kan.

anp-55400415.jpg

In een interview met Christianity Today blikt Rachael Denhollander terug op de reacties die ze kreeg op deze video: dat interview vind je hier.

Beeld: WXYZ-TV
Tekst en ondertiteling: Kees-Jan Mulder / Dag6