mijn dag

Nieuws
08 november 2018 geplaatst

Opperrechter VS in ziekenhuis na valpartij

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsburg (85) is met drie gebroken ribben opgenomen in het ziekenhuis. Ze raakte gewond toen ze ten val kwam in haar kantoor, zegt een woordvoerster van het hooggerechtshof. Ginsburg ging vervolgens naar huis, maar besloot de volgende ochtend alsnog naar het ziekenhuis te gaan.

Ginsburg is al sinds 1993 rechter bij de hoogste federale rechtbank van de Verenigde Staten. Ze is destijds voorgedragen door president Bill Clinton en wordt gezien als een van de progressieve rechters. Opperrechters worden in principe voor het leven benoemd.

Het hooggerechtshof heeft in de VS vaak het laatste woord over gevoelige vraagstukken, bijvoorbeeld over het recht op abortus. Als Ginsburg haar werk niet meer kan doen, zou president Donald Trump vermoedelijk een conservatieve rechter naar voren schuiven om haar plaats in te nemen.

De kandidatuur van een conservatieve rechter, Brett Kavanaugh, leidde eerder dit jaar tot een fel politiek gevecht tussen Democraten en Republikeinen. Hij was naar voren geschoven door president Donald Trump, maar werd vervolgens geconfronteerd met beschuldigingen over seksueel wangedrag tijdens zijn jeugd.

1541689387927_.jpg