mijn dag

Nieuws
20 januari 2018 geplaatst
Tekst Evita Bloemheuvel

Weekupdate: Is de terugkeer van Rohingya de zoveelste humanitaire ramp?

Deze week in de update over het nieuws rondom vluchtelingen: veel kritiek op de terugkeer van Rohingya naar Myanmar. Vluchteling geëlektrocuteerd op dak trein. Het verhaal van Gijs Corstens die een stichting oprichtte om gemotiveerde vluchtelingen te leren programmeren. En tot slot een update over het nieuwe badhuis voor vluchtelingen op Lesbos.

rohingya 1.jpg

'Burma en Bangladesh beginnen volgende week met terugkeer Rohingya'
Dat hebben de beide buurlanden afgesproken in een nadere uitwerking van een deal die zij in november sloten. De volledige repatriëring van de honderdduizenden Rohingya-moslims, die de afgelopen maanden Burma ontvluchtten, zou in twee jaar moeten zijn afgerond. Lees meer via onderstaande link.

'Terugkeer Rohingya zoveelste humanitaire ramp'
Echter vrezen critici het ergste. 'Ik vind dat Bangladesh te snel de bilaterale overeenkomst heeft gesloten. Dat had niet mogen gebeuren zonder de Verenigde Naties te betrekken en zonder de vluchtelingen zelf te consulteren', zegt Shireen Huq, voorvechtster van vrouwenrechten.

dag 6_ omslag_ binnenland.png

'Vluchteling geëlektrocuteerd op dak trein'
Franse agenten hebben bovenop een trein het deels verbrande lichaam van een man aangetroffen. De trein was vanuit het noorden van Italië onderweg naar het zuiden van Frankrijk. Het slachtoffer probeerde vermoedelijk onopgemerkt de grens over te steken.

jack.jpg

'Vluchteling Jack leerde programmeren en werkt nu bij KLM'
Gijs Corstens richtte de stichting Hack your Future op die gemotiveerde vluchtelingen leert programmeren. Afgelopen week kregen vijf studenten een bewijsschrift dat ze de cursus goed hebben doorlopen. Vijftien anderen begonnen aan de cursus. De NOS maakte een korte video. Bekijk deze via onderstaande link. 

'Showerpower uit Peest gaat nu snel met een auto vol handdoeken naar Moria op Lesbos'
Tot slot een update over Showerpower, een stichting die ervoor gaat zorgen dat vluchtelingen uit kamp Moria binnenkort kunnen douchen in een badhuis. Ik schreef hier twee weken geleden al over. Inmiddels is de eerste lading handdoeken onderweg naar Lesbos. 

dag 6 - omslag - einde.png

Evita Bloemheuvel
Vakmens

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.