Nieuws
27 september 2017 geplaatst

Humans of Rotterdam: Mark en An Hendriks

Van schoolproject tot echte stichting: bij Oma’s Pop-up koken ouderen voor andere mensen om zo minder eenzaam te zijn. Tijdens de Week van de Eenzaamheid koken de ouderen voor het personeel van de Bijenkorf in Rotterdam.

Elke maandagavond eet Mark Hendriks (23) gehaktballen bij zijn oma An (82). ‘Op een gegeven moment was ik op vakantie geweest, en toen ik daarna weer langsging zei mijn oma dat ze zo blij was dat ik er weer was. Ze had drie dagen tegen niemand wat kunnen zeggen. Of hoe zei je het ook alweer oma?’

An antwoordt, lachend: ‘Ik heb drie dagen mijn bek niet open gedaan’.

img_6135.jpg

Mark en zijn oma bedachten samen een manier om eenzaamheid onder oudere mensen tegen te gaan. Dat werd Oma’s Pop-up, waarbij het idee is dat ouderen voor jongeren gaan koken. Op die manier kunnen de jonge mensen genieten van 'oma's gehaktballen' en andere traditionele recepten zoals appeltaart en stamppotten. Mark startte het bij wijze van schoolproject met een aantal klasgenoten van zijn opleiding Commerciële Economie aan de Hogeschool Rotterdam op. Inmiddels is het een stichting, met een bestuur en Raad van Advies.

img_6186.jpg

Naast oma An zit ook Daniël Stuivezand (63) in die raad, door iedereen opa Daniël genoemd. Hij is er al vrijwilliger sinds Oma’s Pop-up bestaat. Zelf is hij hobbykok bij een Rotterdamse zorginstelling. Met een grote schaal gehaktballen loopt hij naar de keuken om te gaan bakken. Ze zijn in elkaar gedraaid door zo’n tien kokende ouderen. ‘Voordat deze week begon, hebben we eerst adressen verzameld van mensen die wel mee zouden willen doen', vertelt hij. 'Die heb ik allemaal opgebeld om te vragen of ze kwamen koken. Vaak probeer ik mensen daarna ook nog even op te bellen, om te vragen hoe het met ze gaat.’

img_6098.jpg

Over het recept van de gehaktballen is trouwens nog weleens wat discussie geweest, zegt Mark. ‘Uiteindelijk is het altijd geruzie met de ballen’, zegt hij lachend. ‘Toen we begonnen, hadden we niet echt één recept. We keken ter plekke hoe we het zouden maken. Ik herinner me dat er een discussie in de keuken was over uien in gehaktballen. De één deed er wel uien in, de ander niet…Op een gegeven moment heb ik gezegd: zullen we dan maar gewoon ballen maken met én rode ui en geen ui? Nu werken we daarom maar met hetzelfde recept.’

img_6088.jpg

Tot nu toe 'organiseert' Oma’s Pop-up kokende ouderen op aanvraag. ‘Toen we net waren begonnen was dat zo’n twee keer per maand. Zo hebben we afgelopen zomer in de Koopgoot stamppot gemaakt. Dat was met dat weer eigenlijk wel een beetje gek. Maar op het moment hebben we iets minder tijd voor de pop-ups, omdat ik en mijn studiegenoten aan het afsuderen zijn.’ Oma An: ‘Tijdens de avonden komen er ook altijd veel jonge mensen eten. Dat valt ons altijd weer op. En wij zitten er gezellig tussen.’

img_6151.jpg

Oma’s Pop-up brengt natuurlijk ook allerlei kosten met zich mee. Hoe zit dat? Mark: ‘Nu koopt het personeel van de Bijenkorf het eten dat gemaakt wordt, dat dekt de kosten. Verder doen er natuurlijk vrijwilligers mee, en we krijgen gratis producten. Zo levert Verstegen altijd de kruiden.’ Ook won de stichting vorig jaar de Hollandse Talentaward, waarbij een geldbedrag van 25.000 euro zat. ‘Dat is een mooi buffertje voor ons.’

img_6073.jpg

Koken in de Koopgoot, de Bijenkorf, Tropicana of het schip de SS Rotterdam: er is al op heel wat mooie plekken gekookt. Zijn er nog dingen die Oma’s Pop-up nog zou willen doen? ‘We hebben tot nu toe vooral catering gedaan, maar ik zou het ook superleuk vinden om eens een diner te organiseren voor een groot bedrijf', zegt Mark. 'Dan is er misschien wat meer contact tussen de ouderen en de gasten. Nu is er vooral contact tussen de kokers zelf. En qua locaties... Eén van de opa’s die gisteren kwam koken, zei: het zou leuk zijn als we een keer op de Euromast zouden kunnen koken. Dat lijkt ons ook wel wat.’

Tekst: Tirza van der Graaf
Beeld: Iris Zwart

Download de Dag6-app om meer artikelen te lezen.

Dag6.nl
Grote Koppel 8a
3813 AA Amersfoort

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Privacy

Laat je emailadres achter dan houden wij je op de hoogte