mijn dag

Nieuws
10 januari 2018 geplaatst
Tekst Laura Hofenk

Is honing gezonder dan kristalsuiker?

We zijn massaal aan het ontsuikeren. Suikervrije taarten, dadeltaartjes en verse smoothies zijn hipper dan hip. En dat is een goede ontwikkeling, want suiker is overal. Maar is het nu echt gezonder om onze behoefte aan zoet te stillen met alternatieven als honing, ahornsiroop of kokosbloesemsuiker?

3017fece-9c12-4ea8-bc47-1f0199dec22e.jpg

Suiker = suiker
Het antwoord is: nee. Suiker = suiker. Het witte goedje bestaat voor 50% uit glucose en 50% uit fructose. Exact deze stoffen zitten ook in gezond ogende suikervervangers en zelfs in fruit. Er zit geen verschil in de voedingswaarde, hooguit varieert het percentage iets. 

Energieleverancier
Nu is het eten van suiker an sich natuurlijk geen probleem. Sterker nog, je lijft heeft suiker nódig, want het is een belangrijke energieleverancier. De crux is om er niet te veel van te eten, en dat is waar het misgaat bij smoothies, dadeltaartjes en bananenbrood. In één zo’n guilty pleasure gaat vaak meer suiker dan je op een dag nodig hebt. En dan maakt het niets uit of je witte suiker of ahornsiroop gebruikt. 

img_20180102_150822_372 (1).jpg

 Herken jij alle soorten suiker op een etiket? Test jezelf hier, of lees meer over verborgen suikers in alledaagse producten.

An apple a day...
Het uitbannen van fruit en andere producten met suiker is geen goed idee. Neem gerust een banaan en een appel op in je dagelijkse eetpatroon, maar wees zuinig met suiker en suikervervangers. Hoe ‘gezond’ ze ook lijken. You're sweet enough already.

Bekijk ook deze video met uitleg van gezondheidswetenschapper Jaap Seidell.

Laura Hofenk
Vakmens Gezondheid

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.