mijn dag

Nieuws
19 maart 2018 geplaatst
Tekst Robin van Deutekom

Goed nieuws: normale mensen bestaan niet

Als vakmens popkunst, cultuur en identiteit ben ik geïnteresseerd in wie we zijn en waarom we zijn. Trends zeggen daar meer over dan je op het eerste gezicht zult denken.

Vandaag tip ik je drie artikelen over kleine versus grote werelden.

braydon-anderson-105552-unsplash.jpg

Bewezen: normale mensen bestaan niet
‘Doe eens even normaal!’ Als iemand je deze zinsnede naar het hoofd werpt, mag je die vanaf vandaag gewoon weglachen. Onderzoekers van de Universiteit van Yale hebben namelijk ontdekt dat normale mensen niet bestaan. Ze gingen op zoek naar de ‘default modus’ van ons brein: de optimale, stabiele basishouding, die alle mensen met elkaar delen. Maar die bleek dus niet te vinden, zelfs niet bij dieren. De enige constante staat van alle levende wezens op aarde is die van beweging, of ‘flux’. En dat is maar goed ook, want met ‘normaal doen’ zouden we snel uitsterven.

Black Panther is ‘te zwart’: ‘a torture for the eyes’
Vorige week dinsdag werd bekend dat de Marvel-actiefilm Black Panther meer dan een miljard bezoekers heeft getrokken. Het openingsweekend van de film in China droeg daar flink aan bij: er ging in twee dagen tijd voor 63 miljoen dollar aan kaartjes over de toonbanken. Helaas lijken de Chinezen niet zo enthousiast als de rest van de wereld. Op recensiesite Douban geven ze de film een score van 6.8, terwijl hij in de meeste andere landen de 9.8 aantikt. De reden? De film zou ‘te zwart’ zijn. Het levert een interessant kijkje op in China's relatie met racisme.

Nederlandstalige muziek is heus niet alleen Hazes
Als je aan Nederlandstalige muziek denkt, dan komen waarschijnlijk al snel André Hazes, Marco Borsato en de 3Js bovendrijven. Muziek in onze moerstaal, daar kleeft gewoon een levensliedassociatie aan. Maar het Hollandse muziekveld kent heel veel kwaliteit in alle denkbare genres. Waarom zingen zo veel Nederlandse artiesten dan in het Engels? Journalist Rufus Kain van De Correspondent ging op zoek naar het antwoord. En hij levert er ook een fijne playlist bij, vol Nederlandstalige pop, r&b en hiphop.

Robin van Deutekom
Vakmens Wetenschap Cultuur

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.