mijn dag

Nieuws
26 februari 2018 geplaatst
Tekst Paul Casamento

Big Brother China

De Chinese Communistische Partij wil dat de president langer dan twee termijnen aan kan blijven. Dat maakte de grondwet tot nu toe onmogelijk. Hiermee zou Xi tot 2023 president kunnen blijven. Deze machtsconcentratie wil Xi gebruiken om zijn ambitieuze plannen voor China in goede banen te leiden, zo zeggen experts.

Hoe het China van de toekomst eruit zal gaan zien, is de vraag. Maar wie gisteravond de Nederlandse televisie keek, zag een mogelijke toekomst - en dat was niet fraai. De uitzendingen van Door het hart van China en Tegenlicht lieten goed zien hoe de Chinese regering door gebruik van big data, surveillance en een sociaal krediet-systeem het alledaagse leven van de Chinees controleert. De aflevering van Tegenlicht laat ook zien welke gevolgen dat kan hebben voor de Nederlandse consument.

De macht van de Chinese regering neemt niet alleen binnen de eigen landgrenzen toe. Ook daarbuiten bouwt het zijn macht uit - in eerste instantie in de regio. Hoe dat in zijn werk gaat, beschrijft de Australische hoogleraar ethiek in zijn nieuwste boek Silent Invasion: how China is turning Australia into a puppet state. 

De opkomst van China zet democratische waarden wereldwijd steeds verder onder druk. In veel landen gaat het bergafwaarts met de democratie. Politicoloog Fareed Zakaria waarschuwt daar deze week voor in zijn column.

Paul Casamento
Vakmens Wereld

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.