Nieuws
23 januari 2018 geplaatst
Tekst Femmeke Riezebosch

De vrouw van de 'We can do it' poster is dood

Welgesteld, achtergesteld of ongesteld, wekelijks vertel ik je hoe het staat met de vrouwen. Deze week: de vrouw van de 'We can do it'-poster is dood, de vrouwen in Afghanistan dichten voor hun vrijheid en kunstenaar Eli draaide de rollen om in jarenvijftigadvertenties.

We can do it
Naomi Parker Fraley, de vrouw die afgebeeld is op de bekendste 'feministische' poster aller tijden, is zaterdag overleden. Hoe treurig het ook is dat levens eindigen, het is ook een aanleiding om diep in de nalatenschap te duiken. Wat is het verhaal achter de poster met de vrouw die haar spierballen toont, en miljoenen andere vrouwen inspireerde om te denken: 'Dit kan ik heus wel'? Vraag niet langer maar lees het antwoord in The New York Times:

fraley.jpg

^ Mrs Fraley op rechts

Afghaanse vrouwen en hun bloedgedichten
Sinds ik facebookvrienden en instagrammaatjes ben met een heel aantal vluchtelingen weet ik hoe belangrijk literatuur en poëzie nog altijd is in het Midden Oosten. Zo ook voor Afghaanse vrouwen. Ik deel drie linkjes met je die je op weg helpen naar een flinke google-sessie over dit thema. 

schermafbeelding 2018-01-23 om 17.32.39.png

De grote inspiratie voor schrijvende Aghaanse vrouwen en tevens de eerste vrouwelijke schrijfster die dichtte in modern Perzisch (volgens wikipedia) is Rabia Balkhi. Klik hier voor de Wikipedia-pagina. 

Her name was Rabia Balkhi and she wrote her last poem in her own blood as she lay dying. She wanted to express herself, write love poetry, be a poet in medieval Persia, but her brother murdered her to preserve the family honor.
Free Women Writers

Rabia was de inspiratie voor het collectief 'Free Women Writers' om een boek te publiceren met verhalen over wat het betekent om een vrouw in Afghanistan te zijn. Het collectief noemde het boek 'Daughters of Rabia'. In dit artikel lees je er meer over: 

Het collectief publiceerde niet alleen twee boeken, maar heeft ook een website met flink wat leesvoer. Interessant, want hoe Afghanen over vrouw zijn denken, is weer eens wat anders dan je dagelijkse portie Joop.nl.

Afghaanse mode-ontwerpster
Lees bijvoorbeeld dit interview met de eigenaar van een modelabel dat Afghaanse ontwerpen en technieken mixt met een Westerse stijl, en tachtig procent vrouwen in dienst heeft. Klik door naar de eigen website en vooral facebookpagina van het merk. De ontwerpen zijn zo mooi dat je direct naar Kabul wilt afreizen, de enige plek waar de items te koop zijn. 

Een video van een Duits medium over het kledingmerk ^

You mean a man can open it?
Tot slot iets om te lachen. Deze ontwerper verzamelde seksistische advertenties uit de jaren vijftig, pakte photoshop erbij en draaide de rollen om. Het leidde tot een serie foto's die laat zien hoe absurd seksisme eigenlijk is. Check het hier:

schermafbeelding 2018-01-23 om 17.30.27.png
schermafbeelding 2018-01-23 om 17.30.02.png

Femmeke Riezebosch
Vakmens Lifestyle Geloof Natuur

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.

Meer lezen? Maak een login aan en mis niets.