Nieuws
26 januari 2018 geplaatst
Tekst Adrienne Simons

Grensverleggend nieuws

Als vakmens ‘tegendraadse plekken’ houd ik je wekelijks op de hoogte van bijzondere, interessante en leuke dingen die kunnen gebeuren wanneer we grenzen overgaan. Soms letterlijk, soms figuurlijk.

Deze week speciale aandacht voor de brug. Ik houd van steden met veel bruggen zoals Boedapest, Praag en Zurich. Ze zorgen voor sfeer en gezelligheid maar dragen vaak ook een symbolische betekenis. 'We build too many walls, and not enough bridges', schreef Isaac Newton al. Een brug staat voor verbinding, vertrouwen, vooruitgang. 

bridge.jpg

Het Ariel Sharon Park in Israel krijgt alvast de mooiste brug van 2018: de ECOntainer Bridge is een 160 meter lange brug gemaakt van recyclede sheepscontainers. 

Frank Westerman (RTL) en Maite Vermeulen (De Correspondent) waren deze maand te zien als presentatoren van de vierdelige documentaireserie De Brug, waarin historisch, beroemde bruggen centraal staan. Bruggen die tegengestelde groepen met elkaar verbinden, zoals arme aan rijke gebieden of voormalige oorlogstegenstanders. De onderliggende vraag in iedere aflevering is: in hoeverre lukt het mensen om die tegenstelling te overwinnen? Mostar, New Orleans, Spanje en Rwanda... alle afleveringen zijn de moeite van het bekijken waard. 

Welke rol spelen bruggen in de stad? Deze podcast, van het magazine Monocle, pleit ervoor dat we bruggen niet alleen als infrastructuur zien maar ook als symbolen die het karakter van een stad weerspiegelen.

 

Tot slot aandacht voor een niet-fysieke brug die geslagen werd deze week: Noord- en Zuid-Korea zullen samen optrekken tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. Onderhandelaars zijn overeen gekomen dat de twee Korea's zich onder een gezamenlijke vlag zullen presenteren.

Het noorden zal ook 230 supporters sturen die ook zullen mogen juichen voor Zuid-Koreaanse atleten. Ik krijg al kippenvel bij het idee. Dat zal emotionele en bizarre taferelen opleveren die hopelijk de opmaat zijn voor meer contact; verbinding die de wind uit de zeilen neemt van Donald 'wallbuilder' Trump. 

Adrienne Simons
Vakmens Innovatie Werk Wereld

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.

Meer lezen? Maak een login aan en mis niets.