mijn dag

Nieuws
28 maart 2018 geplaatst
Tekst Rachèl Koopman

Theoloog John Piper biedt 'oplossing' tegen seksueel misbruik

sexual sin in ministry.png

Alles leuk en aardig, die gendergelijkheid. Maar de Amerikaanse theoloog John Piper denkt dat dit één van de oorzaken is van #MeToo en #ChurchToo. Nu we het hier toch over hebben, voorganger Bill Hybels lijkt deze week door de mand te zijn gevallen als evangelicaal rolmodel vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag. En waarom heeft niemand het over het conservatieve geloof van de Austin bomber? 

Waarom de Austin bomber geen terrorist wordt genoemd
Het zal je niet ontgaan zijn. De 'Austin bomber' in Texas heeft zich vorige week na een achtervolging door de politie opgeblazen. Amerikaanse media hebben de tragische reeks gebeurtenissen in Austin als ook de identiteit van de aanslagpleger - de blanke Amerikaan Mark Anthony Conditt - veelvuldig besproken.

Onderstaand opiniestuk in The Guardian US richt zich juist op deze uitlatingen in de media, die volgens Daniel José Camacho een dubbele standaard hanteren. Want, zo stelt Camacho, als het een moslim was geweest die bommen in een blanke wijk liet ontploffen, dan zouden het Witte Huis en diverse media hem allang als een terrorist hebben bestempeld. Ook zou er waarschijnlijk vrij snel een verband gelegd zijn tussen de terreurdaden en het geloof van de aanslagpleger.

Maar tot nu toe is er nog geen enkele link gelegd tussen de bomaanslagen in Austin, het conservatieve christelijk geloof van Conditt en terrorisme, constateert Camacho. Zijn stellingname is dan ook: "The case of the Austin bomber reveals an enduring double standard: white Christian terrorists continue to get a free pass." Kortom, Amerikanen tolereren nog steeds te gemakkelijk white violence, aldus Camacho.

'(...) the reluctance of many to name Mark Anthony Conditt a white terrorist makes me wonder: it’s almost as if this nation was founded on the sacredness and holiness of white violence.'
Daniel José Camacho in The Guardian US

Los van de vraag of de Austin bomaanslagen ook echt religieus gemotiveerde terreurdaden waren, gaat het om beeldvorming. Ga eens na: als Conditt inderdaad een moslim was geweest, hoe was de berichtgeving dan geweest, denk je? 

#ChurchToo 
Verder in het nieuws deze week: weer een evangelicaal zwaargewicht in Amerika die beschuldigd wordt van seksueel wangedrag. Namelijk Bill Hybels, oprichter van Willow Creek Community Church. Met nadruk op 'weer', omdat de evangelicale wereld in de VS al jaren kampt met een bad rep als het gaat om de voorbeeldfunctie van zijn evangelicale leiders. Zo bestaat er een staaltje aan seksschandalen waarbij charismatische high profile televangelisten door de mand zijn gevallen bij het 'practice what you preach-gedeelte' over huwelijkse trouw en homoseksualiteit. Google Ted Haggard maar eens. 

In elk geval, #ChurchToo houdt de gemoederen bezig. ChristianityToday wijdt er een podcast aan met als titel: When you hear sexual misconduct allegations about your pastor. Hoe komt het dat dit zo vaak gebeurd onder Amerikaanse voorgangers en hoe moeten gemeenteleden hiermee omgaan? 

John Piper biedt oplossing tegen misbruik: 'We moeten terug naar traditionele genderrollen' 
The Huffington Post kwam deze week met een interessante analyse over de theologische uitspraken van John Piper, nog een evangelicale royalty in Amerika. De voorganger deed namelijk een verontrustende suggestie in zijn podcast. Volgens hem valt de hele #ChurchToo beweging te wijten aan een te moderne egalitarische theologie. Dit betekent dat christelijke vrouwen dezelfde gelijke status genieten als christelijke mannen. Deze moderne ideeën van gendergelijkheid hebben volgens Piper ervoor gezorgd dat mannen niet meer de noodzaak voelen om voor vrouwen te zorgen.

De oplosssing is dan ook dat we weer terug moeten naar traditionele genderrollen, zegt Piper. Ofwel een complementaire theologie waarin mannen en vrouwen verschillend zijn, maar elkaar wel aanvullen. Mannen zijn het spirituele hoofd en moeten vrouwen beschermen, en vrouwen moeten volgzaam en gehoorzaam zijn. Zo zouden we het probleem van #ChurchToo het hoofd kunnen bieden, denkt Piper.

HuffPost liet vrouwen en slachtoffers van seksueel misbruik zelf aan het woord. En wat denk je, zij zijn het absoluut niet eens met de conservatieve opvattingen van de theoloog. 

 

Rachèl Koopman
Vakmens Cultuur Geloof Samenleving

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.