mijn dag

Nieuws
19 maart 2018 geplaatst
Tekst Adrienne Simons

Grensverleggend Nieuws

Als vakmens ‘tegendraadse plekken’ houd ik je wekelijks op de hoogte van bijzondere, interessante en leuke dingen die kunnen gebeuren wanneer we grenzen overgaan. Soms letterlijk, soms figuurlijk.

Deze week: nieuwe eilanden in de haven van Kopenhagen, een magazine dat elk nummer een andere straat centraal stelt en een emotioneel filmpje over een enorme reis om je familie drie minuten te kunnen zien.

copenhagen eiland.jpg

Het Deense Kopenhagen introduceerde een compleet nieuw type publieke ruimte. Kleine eilandjes in de haven van de stad waar zwemmers, kayakkers, vissers en bezitters van bootjes ongestoord gebruik van kunnen maken.

Elk eilandje krijgt een eigen functie. Er zitten simpele zwemplatforms tussen maar ook een sauna-eiland, een sail-in cafe, een podium, vis-platform etc. 

De eilandjes zijn te vinden op plaatsen die goed zichtbaar zijn maar ook in vergeten hoekjes van de haven. Juist ook om het openbare leven daar een boost te geven. 

Parkipelago, zoals het project heet, is een statement: nieuwe publieke ruimte in een gebied waar commerciele partijen dienst uitmaken. Maar ook de in wereldwijde context wil dit project de stijgende zeespiegel aankaarten en de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt. In het bijzonder voor steden. 

Ik stuitte deze week op een fantastisch magazine. Flaneur is een nomadisch blad met ditto redactie dat zich per nummer richt op een enkele straat. De auteurs en kunstenaars gebruiken een microkosmos om universele verhalen te vertellen. Als je het mij vraagt een heel interessant concept. Ik heb het nummer over de Boulevard Ring in Moskou besteld... en ben benieuwd wat me dat gaat leren over de uitslag van de Russische verkiezingen.

Tot slot: wanneer je jaarlijkse familiereunie maar drie minuten duurt, wat zou je dan doen? Een prachtig verhaal over reizen tijdens Chinees Nieuwjaar, gemaakt door Apple, geschoten met een iPhone X.

Adrienne Simons
Vakmens Innovatie Werk Wereld

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.