mijn dag

Nieuws
16 april 2018 geplaatst
Tekst Willem Bouwman

De Britse Thierry Baudet voorspelde rivieren vol bloed

De actuele geschiedenis van deze week:

De Britse Conservatief en intellectueel Enoch Powel waarschuwde vijftig jaar geleden voor massa-immigratie uit Afrika en Azië, die een ‘rivier van bloed’ zou veroorzaken.

De Amerikanen bestoken de Syrië, omdat het regeringsleger chemische wapens gebruikt. Maar tijdens de Vietnam-oorlog gebruikten de Amerikanen zelf ook chemische wapens.

Ruud Lubbers knakte de politieke carrière van Elco Brinkman. Op zijn beurt werd de carrière van Lubbers geknakt door bondskanselier Helmut Kohl.

 

Een Britse Thierry Baudet uit 1968

Thierry Baudet van het Forum voor Democratie waarschuwt graag tegen de immigratie uit Afrika en het Midden-Oosten. Een intellectuele beschouwing, aangelengd met een woordje Latijn, schuwt hij niet. Niemand kijkt er meer van op. Vijftig jaar geleden, op 20 april 1968, maakte Enoch Powell het wel anders mee. Hij was een welbespraakte intellectueel, kenner van de Romeinse oudheid, en ook nog lid van het Britse parlement. In een toespraak voor een regionale bijeenkomst van de Conservatieve Partij waarschuwde Powell, dat in hooguit twintig jaar 'the black man' over de 'white man' zou heersen. Hij voorzag een 'rivier van bloed', naar het woord van de Romeinse dichter Vergilius. Powells rede werd daarom 'the rivers of blood'-speech genoemd. De politieke elite sprak er schande van. Maar uit een opiniepeiling bleek dat driekwart van de Britten het met hem eens was. De Britse geestverwanten van Thierry Baudet vinden dat Powell profetische woorden sprak. 'Enoch was right', zeggen ze vaak.

Amerikanen gebruikten chemische wapens in Vietnam

In de burgeroorlog in Syrië lijken alle middelen geoorloofd, behalve chemische wapens. Nu de Syrische president Assad ze toch gebruikt, wordt hij door Amerika, Engeland en Frankrijk met raketten bestookt. Het kan verkeren. Vijftig jaar geleden woedde er een oorlog in Vietnam, die niet minder erg was dan de burgeroorlog in Syrië nu. Een Amerikaans interventieleger bestreed een communistische guerrillabeweging. De Amerikanen maakten gebruik van een chemisch wapen, Agent Orange, een ontbladeringsmiddel, waardoor hun tegenstanders in de Vietnamese jungle zichtbaar werden. Akkers werden verwoest, voedsel raakte vergiftigd. Later werden er duizenden Vietnamese baby's met een open ruggetje en andere wervelafwijkingen geboren.

Lubbers kreeg koekje van eigen deeg

In zijn postuum verschenen herinneringen schrijft oud-premier Ruud Lubbers dat hij zijn beoogde opvolger Elco Brinkman in 1994 ten onrechte heeft laten vallen. Dat is fout van mij geweest, schrijft Lubbers. Het CDA verloor de verkiezingen, enkele maanden later verliet Brinkman de politiek. In zekere zin kreeg Lubbers even later een koekje van eigen deeg, afkomstig van de Duitse bondskanselier Kohl. Lubbers had zich in 1990 verzet tegen de Duitse hereniging, en dat vergaf Kohl hem nooit. Toen Lubbers solliciteerde naar het voorzitterschap van de Europese Commissie, zei Kohl nee. En toen Lubbers secretaris-generaal van de NAVO wilde worden, zei Kohl nog eens nee. En zo bekleedde Lubbers na zijn premierschap geen gewichtige politieke functies meer.

agor.jpg

Amerikaanse vliegtuigen verspreiden het ontbladeringsmiddel Agent Orange boven de Vietnamese jungle in de jaren zestig. Agent Orange was een chemisch wapen, dat werd ingezet tegen communistische guerrillastrijders.

Bron: wikimedia

Willem Bouwman
Vakmens Samenleving

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.