mijn dag

Nieuws
25 april 2018 geplaatst
Tekst Hendro Munsterman

Doodziek kind mag van rechter niet naar het ziekenhuis van de paus

alfie_evans_facebook.jpg

Deze week in je nieuwe PopeUp:

- De doodzieke Britse Alfie (bijna twee jaar oud) mag van de rechter niet naar het ziekenhuis van de paus

- Paus deelde ijsjes uit aan 3000 armen en daklozen

- Stabat Mater live vanuit de Sixtijnse kapel

- En de paus brengt een weekend door met misbruikslachtoffers uit Chili

alfiefatherpope.jpg

Alfie en het recht op leven

De doodzieke tweejarige Alfie houdt de gemoederen in het Verenigd Koninkrijk flink bezig. Zijn ouders kregen dinsdag van de Britse rechter tijdens een spoedzitting geen toestemming om hun zoontje naar Italië over te vliegen om hem daar te laten behandelen.

Britse artsen vinden zo'n behandeling zinloos, de rechter is dat met hen eens, maar de ouders van Alfie zien dat anders. Nadat hun zoontje van de ademappartatuur was ontkoppeld bleek hij zelfs tegen de verwachting van de artsen in zelfstandig te kunnen ademen. 

Volgens de vader gaven de artsen de jongen uiteindelijk wat water, maar kreeg het kind een dag lang geen voedsel. De ouders zagen de jongen naar eigen zeggen steeds sterker worden.

Het ziekenhuis zelf wil niet in het openbaar communiceren over de vertrouwelijke details van de gezondheid van de jongen. Maar het zegt wel dat de richtlijnen van Britse ziekenhuizen voorschrijven dat "behandeling wordt gestopt  wanneer deze naar verwachting het leven van het kind niet veel langer zal rekken of wanneer deze het weliswaar zal rekken, maar onacceptabele pijn en lijden zal veroorzaken".

RTL Nieuws zet de zaken op een rij:

Wat echter onvermeld blijft, is de rol die paus Franciscus en het Vaticaan in het geheel spelen.

Allereerst ontving paus Franciscus de vader van het kind in privé-audiëntie en wijdde hij ook al twee tweets aan het persoonlijke drama:

Maar dat had geen enkele invloed op de Britse artsen en de Britse rechter.

In Rome was het gerenomeerde Vaticaanse kinderziekenhuis Bambino Gesu echter bereid om Alfie op te vangen en te behandelen. Volgens het hoofd van het ziekenhuis, Mariella Enoc - die zelfs naar Liverpool gereisd was - stonden slechts "diplomatieke blokkades" een behandeling in Rome in de weg.

Om die blokkades op te heffen werd zelfs met spoed de Italiaanse nationaliteit geregeld voor Alfie. Een luchtambulance stond al klaar om de jongen direct over te brengen na de uitspraak van de rechter.

 

Dat heeft dus allemaal niet mogen baten. De rechter heeft wel toegestaan dat het jongentje naar huis mag om daar te kunnen sterven. Maar volgens zijn artsen, die geen diagnose hebben kunnen vaststellen en ook geen therapie zijn begonnen, duurt het zeker een aantal dagen voordat die transfert mogelijk is.

Het Europese Hof voor de rechten van de mens heeft een verzoek van de ouders eveneens afgewezen. 

icecream.jpg

Paus trakteert op ijs

Afgelopen maandag heeft paus Franciscus 3.000 ijsjes laten uitreiken aan armen en daklozen in Rome. Dat allemaal ter gelegenheid van zijn naamdag (Jorge), op het feest van de heilige Joris.

Zo zag dat er in de gaarkeukens van de katholieke hulporganisatie Caritas uit:

sixtinechapel.jpg

Stabat Mater live vanuit de Sixtijnse kapel

Voor het eerst in de geschiedenis werd een Stabat Mater live in de beroemde Sixtijnse kapel (waar ook het conclaaf gehouden wordt) ter gehore gebracht en tegelijkertijd live via internet de wereld ingestreamd.

Het was gecomponeerd door de Britse compositeur James MacMillan en werd ter gehore gebracht door het koor "The Sixteen" en het kamerorkest "BrittenSinfonia".

Duizenden mensen keken en luisterden wereldwijd. Zoveel... dat de server het niet aankon, en crashte. 

Het concert is via de Facebookpagina van de Britse radiozender Classic FM terug te zien en te luisteren:

Vaticaanwatcher Christopher Lamb van The Tablet schreef terecht over het verhaal van de moeder van Jezus die onder het kruis staat: "Dit is een verhaal dat mensen uit de 13e eeuw aansprak. De opvoering van afgelopen zondag toont dat het nog steeds een krachtige boodschap voor de 21e eeuw bevat".

Dat was het weer voor deze (wat rustigere) week. 

Volgende week nieuws uit Rome en Chili over de seksuele misbruikschandalen. Paus Franciscus zal drie Chileense misbruikslachtoffers van seksueel misbruik volgend weekend ontvangen in het gastenverblijf waar hij zelf ook woont.

De woordvoerder van het Vaticaan meldde dat paus Franciscus de drie slachtoffers "om vergeving wil vragen, hun pijn en schaamte wil delen en vooral te luisteren naar hun voorstellen opdat dit soort zaken voorkomen kunnen worden".

In de verklaring stond verder: "De paus zal hen individueel ontvangen en ze zullen net zo lang mogen praten als nodig is".   

Eén van de drie, Juan Carlos, gaf een lezenswaardig interview tegen de New York Times. 

Je kunt hiet hieronder lezen. Tot volgende week!

 

Hendro Munsterman
Vakmens Geloof

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.