Nieuws
14 uur geleden geplaatst
Tekst Ruurd Ubels

Alles kan kapot

Het is de schuld van Amazon

Als ik in Frankrijk ben, loop ik graag door zo’n hypermarché van Carrefour of E.Leclerc. Sla en worteltjes, maar ook Playstations en mountainbikes. Hoe lang nog? Ze draaien niet goed meer. De winkelketens die ooit de lokale bakker en de slager de nek omdraaiden, worden ingehaald door nog iets groters: Amazon. Dinsdag maakte de Amerikaanse supermarktgigant Walmart slechte kwartaalresultaten bekend, en Amazon is de schuldige. Het online verkoopplatform heeft door analyses van klantgegevens goed zicht op hun koopgedrag en speelt daarop in door hoeveelheden en prijzen aan te passen. Dit verhaal in de Chicago Tribune onderstreept hoe innovatieve economie gewoon onder je neus plaatsvindt.


Apple vreet Zwitsers op

Over het vernietigen van gevestigde bedrijven gesproken: Apple alleen verkocht in het vierde kwartaal van 2017 wereldwijd acht miljoen horloges, ruimschoots meer dan de 6,8 miljoen uurwerken die de beroemde Zwitserse horloge-industrie in z’n geheel exporteerde. Voor het eerst is Apple daarmee de horlogemakers in Zwitserland gepasseerd. Consumenten vallen voor de derde versie van de Apple Watch, sinds september 2017 leverbaar. Techcrunch.com maakt de strijd tussen de Amerikanen en de Zwitsers met een paar mooie infografieken lekker inzichtelijk.

Een Venezolaanse cryptomunt

De bitcoin is weer op de weg omhoog. Maar wie eens wat anders wil proberen qua cryptomunten, zou de petro eens kunnen proberen. Het is een Venezolaans initiatief, dat wel. ‘This will strengthen our economy’, twitterde president en dictator Nicolas Maduro deze week bij de geboorte van de oliecrypto. Olie? Ja, de moderne petro wordt gedekt door ouderwetse Venezolaanse olie: de prijs van de munt moet vergelijkbaar zijn met een vat vol fossiele brandstof. De totale hoeveelheid beschikbare tokens is 38,4 miljoen.

Ethereumpaniek in de dop

Media-innovators Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth (Blendle, De Correspondent en nog zo wat) financieren hun ondernemingsgeest met onder meer de winst uit hun ethereum-beleggingen. Maar Vitalik Buterin, de bedenker van deze cryptomunt, waarschuwt. Ook voor zijn eigen kindje: het kan helemaal mis gaan.

Innovatieve dierenmishandeling

Vorige week liet ik je een filmpje zien over de Amerikaanse robotontwikkelaar Boston Dynamics. Dat ging over twee robothonden die een deur openden en de benen namen. Maar wat gebeurt er wanneer zo’n hond wordt tegengewerkt? Stop robo-dog cruelty now!

 

Ruurd Ubels
Vakmens Innovatie

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.

Meer lezen? Maak een login aan en mis niets.