mijn dag

Nieuws
15 september 2017 geplaatst

Iedereen wil de fabriek in

Industrieel erfgoed is hot. De fabrieken, watertorens en rangeerterreinen zijn niet aan te slepen. Ook Amersfoorters willen graag dineren in tochtige loodsen. De Nieuwe Stad, De Prodentfabriek en De Wagenwerkplaats hebben een succesvolle metamorfose ondergaan. Het zijn stuk voor stuk industriële plekken die, met hangplanten en een gietvloer, omgetoverd zijn tot hippe restaurants en start-up kantoren. Eén klein fabrieksterrein lijkt zich niet te storen aan alle trends: de War.

war5.jpg

De War is het buitenbeetje waar deze week flink over werd gediscussieerd in de Amersfoortse gemeenteraad. Een droomwereld die moet verdwijnen om plaatst te maken voor plannen van projectontwikkelaars.

bar met tegels
Kale peertjes aan het plafond, zwarte borden met in wit krijt het menu van de dag erop, hangplanten, een bar met tegels… nee deze universele look heeft de War niet. De oude kleurstoffenfabriek is rommelig, rafelig een broedplek waar kunst, techniek en duurzaamheid zichtbaar werkwoorden zijn. Je loopt tussen stapels materiaal, niets is gestilleerd. Het is een plek waar mensen vooral creeëren in plaats van consumeren. 

war2.jpg

Het is moeilijk te geloven dat deze originele plek waar zoveel zorg aan is besteed straks niet meer zal bestaan. Toch lijkt er een toekomst voor de War te zijn weggelegd. Maar dan niet op een A-locatie. Dinsdag viel er een hoopvol besluit. Het stadhuis gaat samen met de War onderzoeken of de voormalige Willem III- kazerne aan de Heiligenbergerweg om te bouwen is tot nieuwe stek.

Dirk van Vreeswijk is sceptisch: ‘Eerst zien en dan geloven’. Naast zijn 40-urige baan als innovator in een Nederlandse papierfabriek, is Dirk vrijwilliger bij de War. ‘Ik heb heel veel van de wereld gezien voor mijn werk maar ik heb nergens een plek meegemaakt waar op een zo unieke wijze wordt samengewerkt aan zaken waar het wat mij betreft echt om draait in het leven.’.

war3.jpg

FabLab
In 2007 zette Dirk zich in om FabLab naar Nederland te halen: ‘Mensen denken dat een FabLab een ruimte vol machines is met een 3D-printer voorop. Voor mij is het FabLab een netwerk van mensen die de wereld zelf willen vormgeven’. Na de eerste twee FabLabs geopend te hebben in Amsterdam en Utrecht, maakte Dirk kennis met de War. Hij verloor zijn hart, zette binnen de muren een FabLab op en verhuisde zelfs naar Amersfoort omdat hij de community zo inspirerend vond.


Wat maakt de War zo uniek? Waarom vind je dezelfde sfeer niet in De Prodentfabriek? ‘Bij alle andere industriële projecten gaat het vooral om gentrification. De nieuwe bestemming van zo'n fabriek is een middel om de huur omhoog te krijgen en het pand rendabel te maken. Het gevolg is dat de creatieve mensen die daarvoor zorgen, zich zo’n werkplaats op den duur niet meer kunnen veroorloven’, zegt Dirk.

'De War is anders. We doen projecten waar niemand op lijkt te zitten wachten zoals ‘breien met algen’, Een steek per week zorgt ervoor dat je sok af is als je sterft, toch gebeurt het. En deze projecten geven mij de inspiratie die ik meeneem naar mijn werk in de commerciële wereld. Een ander voorbeeld: bij Studium Generale op zondagavond heb ik gesprekken die ik nergens anders voer. Ook niet met vakgenoten, ook niet in Amsterdam… daar is zo’n bijeenkomst snel massaal. Hier is het kwetsbaar, klein en heeft het een rafelrand. Als de War verdwijnt, ga ik weer verhuizen.'. 

Tekst en Beeld: Adrienne Simons