mijn dag

Nieuws
12 juli 2018 geplaatst

Kandidaat Hooggerechtshof wil af van abortus

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Brett Kavanaugh, de door president Donald Trump voorgestelde kandidaat voor een zetel in het Hooggerechtshof, heeft zich vorig jaar in bedekte termen tegen het grondwettelijk recht op abortus uitgesproken. Mocht de als conservatief te boek staande Kavanaugh door de Amerikaanse Senaat benoemd worden dan betekent dat dat er een meerderheid in het hof, 5 tegen 4 rechters, tegen de huidige abortuswetgeving is.

De historische uitspraak, ook bekend als Roe vs. Wade, van het Hooggerechtshof uit 1973 leidde ertoe dat abortus in de VS legaal werd.

Kavanaugh zei vorig jaar in een speech voor het American Enterprise Institute weliswaar niet letterlijk tegen terugdraaien van de uitspraak te zijn, maar wel dat hij het het ,,volledig eens is'' met de mening van toenmalig opperrechter William Rehnquist, die in zijn juridische uitspraken steeds fel tegen abortus was. Kavanaugh noemde Rehquist ,,mijn eerste juridische held''.

Mochten de conservatieve rechters abortus ooit in de ban doen, dan gaan ze in tegen de wens van bijna twee op de drie Amerikanen. 64 procent van de bevolking is namelijk voor het grondwettelijk recht op abortus, zo bleek uit een peiling van onderzoeksbureau Gallup waarvan de uitslag donderdag werd bekendgemaakt.

1531422603247_.jpg