mijn dag

Nieuws
08 november 2018 geplaatst

Eerste Wereldoorlog overal herdacht

LONDEN (ANP) - Een 103 jaar oude Brit gaat zondag voorop bij de Cenotaph, een oorlogsmonument in hartje Londen. Groot-Brittannië en de rest van de wereld herdenken dan de Eerste Wereldoorlog. Daarin vielen bijna 20 miljoen doden en zo'n 21 miljoen gewonden. Het is zondag honderd jaar geleden dat de wapens zwegen. De Britten herdenken de strijd en het verlies elk jaar met klaprozen, het symbool van de bloedige oorlog. Politici, presentatoren, voetballers en anderen dragen zo'n 'poppy' op hun kleren.

Voormalig sergeant Ron Freer, geboren in oktober 1915, vocht zelf in de Tweede Wereldoorlog. Hij was vier jaar lang krijgsgevangene van de Japanners. Hij overleefde difterie en ondervoeding, maar kwam blind en vrijwel doof uit de oorlog. Zijn eigen vader vocht in de Eerste Wereldoorlog en sneuvelde in september 1918, in de nadagen van de oorlog. Hij ligt begraven in Frankrijk.

In Parijs is zondag ook een grote herdenking, bij de Arc de Triomphe. Daar zijn onder meer de Amerikaanse president Donald Trump, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin bij. Ook in Brussel, Ieper en in Australië wordt de oorlog herdacht.

Hel op aarde

De Eerste Wereldoorlog begon in 1914, na de moord op de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije door een Servische nationalist. Duitsland steunde de Oostenrijkers, Rusland schaarde zich achter Servië. Groot-Brittannië en Frankrijk keerden zich tegen Duitsland. Binnen een paar weken was vrijwel heel Europa betrokken bij het slagveld. Nederland bleef neutraal.

Frankrijk en België werden de hel op aarde. Miljoenen militairen groeven zich daar in, in loopgraaf na loopgraaf. Ingegeven door droombeelden van heroïsche veldslagen en man-tegen-mangevechten gaven de bevelhebbers geregeld de opdracht de vijand massaal te bestormen. Door nieuwe uitvindingen als het machinegeweer en gifgas waren de militairen echter wandelende schietschijven. Op de eerste dag van de Slag aan de Somme, 1 juli 1916, sneuvelden bijvoorbeeld bijna 20.000 Britten en ongeveer 3000 Duitsers. ,,Op dat moment stierf mijn geloof in God, om nooit meer terug te keren'', schreef een Britse overlevende.

De oorlog raakte in een impasse. Geen leger kon de patstelling doorbreken, maar de legerleidingen waren niet bereid om dat als eerste toe te geven. Dat veranderde pas toen de Amerikanen zich hadden aangesloten bij de Britten en na de val van de Russische tsaar en de Duitse keizer. Op de vroege ochtend van 11 november 1918 bereikten de strijdende partijen een wapenstilstand. Die ging om 11.00 uur in. Vanaf dat moment zwijgen de wapens.

1541692218629_.jpg