mijn dag

Nieuws
16 mei 2018 geplaatst

'Satudarah verbieden is zinloos'

SCHIPHOL (ANP) - Het is een illusie dat een verbod op motorclub Satudarah zin heeft, zo betoogde advocaat Erik Thomas namens de motorclub voor de rechtbank Den Haag. ,,Er zitten boeven bij Satudarah, zeker. Maar die zitten ook bij supportersverenigingen van voetbalclubs of bijvoorbeeld bij politieke partijen. Een verbod op de club maakt van de leden niet ineens lieverdjes", zei Thomas op de zitting, die plaatsvond in het justitieel complex op Schiphol.

Het Openbaar Ministerie wil een verbod op de motorclub en had daartoe een civiele procedure aangespannen bij de rechtbank in Den Haag. Voor de gelegenheid is uitgeweken naar de extra beveiligde locatie op Schiphol. Satudarah handelt volgens het OM in strijd met de openbare orde en heeft een subcultuur ontwikkeld die geweld verheerlijkt. Maar Thomas benadrukte dat er een groot verschil is tussen het individu en de club. ,,Deze kwestie hoort thuis bij het strafrecht."

Het OM stelde dat er momenteel ,,tientallen" strafrechtelijke onderzoeken lopen tegen leden van Satudarah. ,,Maar voor de veiligheid en openbare orde is een verbod van de club de juiste weg", aldus de officier van justitie. Hij verwees daarbij naar de pedofielenvereniging Martijn die een aantal jaar geleden is verboden en nu ook daadwerkelijk ontbonden is.

De rechter doet op 18 juni uitspraak.

In een soortgelijke procedure eind vorig jaar tegen Bandidos gaf de rechter het OM gelijk: de motorclub werd per direct verboden. Omdat de hogerberoepszaak nog loopt, geldt het verbod nog niet. Satudarah werd eerder verboden in Duitsland. Satudarah is een van oorsprong Molukse motorclub die de afgelopen jaren sterk is gegroeid en ongeveer honderd 'chapters' in binnen- en buitenland heeft.

1525771207802_.jpg