Nieuws
2 dagen geleden geplaatst
Tekst Tessa de Mol - van Valen

De Russen en Halbe Zijlstra - nepnieuws en propaganda - Kosovo en Servië

De Russen en Halbe Zijlstra

Halbe Zijlstra zei iets over Rusland en dat klopte niet. Fake news over een land dat vaak beschuldigd wordt van fake news. De Russen konden er ergens wel om lachen. Hoewel, de tendens in de Russische media was ook dat deze uitspraken in het licht gezien konden worden van een anti-Russische houding in Nederland. En dat zint de Russen niet. Mooi commentaar op de 'Zijlstragate' werd geleverd door Derk Sauer. Sauer heeft jarenlang onafhankelijk in de Russische media gewerkt. Hij legt helder uit hoe schadelijk onze anti-Russische houding is of de basis voor onze anto-Russische houding wel gegrond is.

Nepnieuws en propaganda

Hoewel niet deze week gepubliceerd (9 januari al), is dit artikel wel een goede aanvulling op het fragment hierboven. Rusland en nepnieuws worden vaak in een adem genoemd. Maar dat is niet het grote gevaar volgens Ghassan Dahhan. Nepnieuws en propaganda waren er al voordat Trump het woord fake news trending maakte. Bewust zijn van het bestaan is een mooi begin, maar het gaat nepnieuws niet tegen. 

Kosovo en Servië

En dan was daar de Balkan nog. Het is dit jaar 10 jaar geleden dat Kosovo de onafhankelijkheid van Servië uitriep. Servië erkent Kosovo niet en de twee hebben een geschiedenis van oorlog. Als iets en politieke vechtscheiding zou mogen heten, dan is de Kosovaars-Servische relatie een goede kandidaat. In eerste instantie wilde ik alleen een artikel posten over een Servisch Orthodox klooster in het islamitische Kosovo. Maar op vrijdag kwam ook een artikel over het Kosovotribunaal binnen en dat wilde ik u ook niet onthouden. Het eerste artikel laat zien hoe Serviërs die in Kosovo wonen Kosovo ervaren. Het tweede artikel bespreekt de politieke nasleep van de Kosovo-oorlog en het recht wat gedaan zou moeten worden. Het komt er hoe dan ook op neer dat de weg van verzoening en gerechtigheid lang zal zijn - zowel voor Servië en de Serviërs in Kosovo als voor Kosovo.

Tessa de Mol - van Valen
Vakmens Cultuur Wereld

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.

Meer lezen? Maak een login aan en mis niets.