mijn dag

Nieuws
08 november 2018 geplaatst

Kamer akkoord met afbouw missie Mali

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan leven met een verlenging van vier maanden van de missie in Mali om die daarna af te bouwen. De Nederlandse blauwhelmen keren vanaf mei terug. Wel blijft het kabinet een aantal andere missies in de Sahel steunen. Alleen PVV en DENK zijn tegen.

De bijdrage aan de VN-missie Minusma loopt sinds 2014. Het kabinet stopt omdat de steun ,,met het oog op de gereedheid van de krijgsmacht" niet langer vol te houden is, zei minister Ank Bijleveld (Defensie). Bovendien wordt de missie in Afghanistan uitgebreid. Welk land de Nederlandse rol overneemt is nog niet bekend.

Kritiek klonk er op de nieuwe taken in de regio. Door allerlei missies in de Sahel te steunen met een paar mensen wordt de bijdrage veel te versnipperd, meent Bram van Ojik (GroenLinks). Dat vindt ook regeringspartij D66 die liever had gezien dat alle focus op Mali was gericht.

De situatie blijft moeilijk in Mali, aldus Bijleveld. ,,Maar zonder de Nederlandse bijdrage zou het er in Mali een stuk slechter voor hebben gestaan". Er zijn ongeveer 250 Nederlanders in Mali die inlichtingen verzamelen.

1541701098013_.jpg