mijn dag

Nieuws
14 oktober 2016 geplaatst

‘Ik hoop op de nieuwe generatie’

Het stoort Thiëmo Heilbron (29) al jaren: duurzaam Nederland bestaat vooral uit hoogopgeleide, witte mensen. Die bedoelen het allemaal goed en lossen heus wel problemen op, maar om echte stappen te maken heb je Nederland in al haar diversiteit nodig.

Een duurzaam Nederland, dat is waar Thiëmo naar streeft. Hij signaleerde de afgelopen jaren echter dat de duurzame boodschap grote delen van de bevolking niet bereikt. Daarom richtte de bioloog/ecoloog Fawaka Nederland op, een platform dat jonge mensen – van alle standen, religies en achtergronden – kennis laat maken met duurzaamheid en jongeren rolmodellen laat zien waarmee ze zich makkelijker kunnen identificeren.

Dat die diversiteit aan rolmodellen hard nodig is, werd afgelopen maandag weer eens duidelijk. Toen publiceerde Trouw haar Duurzame top 100 lijst. Wat bleek? De helft van de mensen is ouder dan 50 en slechts 4% heeft een niet-westerse migrantenachtergrond.

Dag6: 96% van de duurzame ‘inspiratiebronnen’ is dus blijkbaar wit. Wat zegt dat, volgens jou?
Thiëmo: ‘’Ik ken tal van voorbeelden die niet zouden misstaan op deze lijst, die gemist zijn. Blijkbaar is de duurzaamheidswereld een moeilijk toegankelijk clubje. Duurzaamheid lijkt veelal iets te zijn waar men vanuit een luxe positie mee bezig is, iets elitairs.. Verder zie ik veel in mijn omgeving dat veel mensen zich niet hierdoor aangesproken voelen.”

Ik kan mij voorstellen dat duurzaam leven geen prioriteit is voor mensen die bijvoorbeeld weinig te besteden hebben.
‘’Zeker. Maar het heeft niet alleen met armoede te maken. In Nederland hebben mensen nog altijd te maken met discriminatie op school, de werkvloer of de manier waarop ze worden weggezet in de media. Dat heeft grote invloed op hun dagelijkse leven. Die Nederlanders houden zich dáár mee bezig, met die voor hun echt concrete problemen. Zij hebben niet de ‘luxe’ om met duurzaamheid bezig te zijn. Zij hebben, heel begrijpelijk, echt geen oog voor het grotere plaatje waar duurzaam leven een onderdeel van is. Als je dat omdraait kom je tot de conclusie dat pas als er sprake is van echte gelijkheid tussen alle mensen, we echt met zijn allen aan duurzaamheid kunnen gaan denken.’’