mijn dag

Nieuws
14 april 2018 geplaatst

Facebook: een gids voor ‘blijvers’

Steeds meer mensen denken erover Facebook te verlaten, nu de site de gegevens van miljoenen mensen gelekt heeft. Vijf tips voor wie op een veilige manier wil blijven.

1. download al je gegevens

Om een idee te krijgen van wat Facebook allemaal over je weet, is het handig alle gegevens over jouw account te downloaden. In die bestanden staat de hele geschiedenis van alles wat je ooit op Facebook gedaan hebt, al je foto’s, welke onderwerpen je leuk vindt en met welke apparaten je ooit bent ingelogd. Maar, belangrijker: er staat bijvoorbeeld ook een lijstje met de adverteerders die jouw gegevens hebben. En mocht Facebook bijvoorbeeld je locatie hebben bijgehouden, dan staat dat ook in die bestanden. De gegevens downloaden gaat zo: klik op het pijltje rechts in de bovenste, blauwe balk op de Facebooksite. Klik dan op instellingen, en onderaan op ‘Een kopie downloaden van je Facebookgegevens’. Klik daarna op ‘Begin mijn archief’. Het kan even duren voordat alle gegevens verzameld zijn.

180413212724.img-p11anp-56869811.shrink.1280x0.jpg

2. pas privacy-instelling aan

In hetzelfde scherm kun je de privacy-instellingen aanpassen. Klik in de balk op ‘Privacy’. Als je geen pottenkijkers op Facebook wilt, kun je alle opties het beste op ‘Vrienden’ zetten. Voor wie iets meer openbaarheid wil, kan het beste voor ‘Vrienden van vrienden’ kiezen.

180413212724.img-p114.shrink.1280x0.jpg

Vaak ontstaan er geen problemen door wat je zelf op Facebook zet, maar door de acties van anderen. Denk bijvoorbeeld aan het enthousiaste kerklid dat foto’s van het middagje uit op Facebook zet, met ‘tags’ naar iedereen die erop te zien is. Het gevolg: al jouw vrienden krijgen die foto’s te zien. Gelukkig is dit uit te schakelen.

Kies in de rechterbalk ‘Tijdlijn en taggen’. Vervolgens kun je, door ‘Controleren’ op ‘Aan’ te zetten, instellen dat jij bepaalt of die foto’s zichtbaar zijn voor al je vrienden.

3. zet gps op je telefoon uit

Veel mensen gebruiken de Facebook-app op hun telefoon of tablet. En vaak staat de gps-ontvanger (ook wel bekend als ‘Locatieservices’ of ‘Locatievoorziening’) van dat apparaat aan. Dat biedt ongekende kansen voor Facebook. Want dan is het mogelijk jouw locatie te koppelen aan de bekende locaties van winkels. En als je regelmatig in een bepaalde winkel komt, is het niet raar als Facebook je vervolgens advertenties van die winkel toont. Of als je opeens ‘Evenementen in de buurt’ te zien krijgt.

180413212724.img-p112.shrink.1280x0.jpg

De oplossing is simpel: de gps van telefoon of tablet uitzetten. Soms kan dat niet, omdat je bijvoorbeeld een routeplanner of Google Maps gebruikt. In dat geval kun je er via de instellingen van je apparaat voor zorgen dat de Facebookapp geen toegang heeft tot de locatiegegevens. Hoe dat moet, verschilt per type apparaat. Via Google zijn talloze handleidingen te vinden.

4. apps en websites

Een andere belangrijke instelling is die van ‘Apps en websites’, in de rechterbalk van het scherm met alle Facebookinstellingen. Hier staat welke apps gegevens van Facebook mogen gebruiken (zoals je naam en e-mailadres). Loop dit scherm regelmatig even langs, en verwijder de websites en apps die je niet meer bezoekt of gebruikt.

In hetzelfde scherm kun je eventueel de instelling ‘Apps, websites en games’ uitzetten. Op veel websites is het bijvoorbeeld mogelijk je aan te melden met een Facebook-account. Dat is makkelijk, maar het gevolg is wel dat Facebook precies weet wat je buiten hun website doet. Door deze optie uit te zetten, kun je dat laatste voorkomen. Het ‘makkelijk aanmelden’ wordt hiermee echter ook uitgeschakeld!

180413212724.img-p11facebookwereldwijd.shrink.1280x0.jpg

5. denk na

Het belangrijkste recept voor een veilig gebruik van Facebook (of: alle sociale media): het boerenverstand. Zet alleen iets op internet als je het bijvoorbeeld ook aan een groep mensen op een verjaardag zou durven laten zien. Tel tot tien voordat je een foto of opmerking plaatst, denk na over hoe anderen het zouden kunnen opvatten. Beslis bewust of je foto’s van (jonge) kinderen wel of niet op Facebook zet – wat op internet staat, is soms niet meer te verwijderen, en je weet nooit wie er meekijkt.

Op Facebook kun je lijsten met vrienden aanmaken, bijvoorbeeld ‘familie’, met alleen familieleden of ‘kerk’, met mensen uit de kerk die je eigenlijk niet goed kent. Je kunt vervolgens per foto of bericht kiezen welke vriendenlijst dat mag zien. Dat is handig (je bespaart veel vrienden een stortvloed aan babyfoto’s) en veilig (de vrienden die niet op de gekozen lijst staan, kunnen het bericht niet zien). Maar toch: een foutje is zo gemaakt.

Tekst: Sjoerd Mouissie

Beeld: ANP