mijn dag

Nieuws
22 november 2018 geplaatst

Mannen, eet eens wat minder vlees

Het Voedingscentrum richt zich met de campagne ‘Er is meer dan vlees’ specifiek op mannen. Die zouden er goed aan doen hun vleesconsumptie te halveren.

‘Als je moet vechten als een tijger, eet dan niet als een konijn. Als je wilt acteren als een man, moet je eten als een man.’ Dat is de tekst van Sylvester Stallone in een spraakmakend televisiespotje voor barbecuesauzen, wanneer hij een groentespies van medeacteur Jan Kooijman weggooit en hem een grote steak voorschotelt. ‘Het idee dat vlees eten mannelijk en stoer is, wordt versterkt in allerlei reclames’, ziet Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum. ‘Wij vinden dat een jaren negentig beeld.’

Met de campagne ‘Er is meer dan vlees’ moedigt het Voedingscentrum mannen aan vlees vaker te vervangen door peulvruchten, noten en ei. Dat is beter voor de gezondheid en het milieu.

Stereotype vleeseter
In Nederland eten mannen gemiddeld ruim 800 gram vlees per week; vrouwen consumeren wekelijks bijna 600 gram. Daarmee zitten beide groepen boven de aanbevolen maximale hoeveelheid van 500 gram.

Het speelt mee dat mannen überhaupt meer eten dan vrouwen, maar dat is niet de belangrijkste reden voor het aanzienlijke verschil, denkt Van Dooren. ‘Dat vlees wordt geassocieerd met termen als macht en kracht heeft grotere invloed.’ Een biologisch genderverschil in smaak is er niet. Consumptiesocioloog Hans Dagevos geeft dezelfde verklaring: ‘Gaandeweg is het deels cultureel bepaald: plantaardig voedsel is meer in de feminiene hoek terecht gekomen. En hoewel er het een en ander valt te nuanceren, – niet voor alle vrouwen geldt dat ze voorkeur geven aan een appeltje, en niet voor alle mannen dat ze het liefst een T-bone steak verorberen – is de vleesetende man niet voor niets een stereotype. Er zit een kern van waarheid in.’

Dagevos werkte namens Wageningen Economic Research mee aan het jaarlijkse overzicht van vleesconsumptie dat deze week uitkwam. Daaruit blijkt dat Nederlanders sinds 2016, na een lichte afname in de jaren ervoor, ongeveer dezelfde hoeveelheid vlees zijn blijven eten. Volgens de onderzoeker ligt dat in dezelfde lijn als de cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijna gelijktijdig publiceerde: in negen jaar tijd is de totale vleesconsumptie met 8 procent gedaald. ‘Dat is een minder grote daling dan je zou verwachten met de huidige maatschappelijke aandacht voor flexitarisme en veganisme.’

Favoriete recept
‘Veel consumenten zijn zich nog niet bewust van de relatie tussen vlees eten en hun gezondheid en het milieu, blijkt uit internationaal onderzoek’, zegt Dagevos. Vooral het vervangen van rood en bewerkt vlees verlaagt het risico op bepaalde vormen van kanker, diabetes type 2 en een beroerte. Van deze soorten zou je wekelijks maximaal 300 gram moeten binnenkrijgen. ‘Vergeet niet ze te vervangen door ei, noten of peulvruchten’, waarschuwt Van Dooren: ‘Die leveren alle benodigde eiwitten, vitaminen en mineralen. Door wekelijks een onsje minder vlees te eten, verlaag je je milieu-impact al met 7 tot 10 procent.’ Een makkelijke eerste stap is het zoeken naar een vleesvrije variant van je favoriete recept, tipt hij.

anp-4688874.jpg

Een deelnemer aan het kampioenschap Broodje Frikandel eten

Campagnes als deze zijn belangrijk, vindt Dagevos. Hij twijfelt alleen aan de gerichtheid op de specifieke doelgroep: ‘De genderkaart spelen leidt misschien af van de boodschap. Een risico is ook dat veel mannen zich niet aangesproken voelen: aan de ene kant heb je degenen die denken “blijf van m’n stukje vlees af”, aan de andere kant degenen die al lang bezig zijn met dit thema en zich dus niet in het stereotype herkennen.’

Die reacties ziet Van Dooren terug op sociale media. Hij benadrukt: ‘We richten ons op mannen, maar het zou mooi zijn als ook vrouwen zich aangesproken voelen en er met hun man over praten, zodat het onderwerp letterlijk op tafel komt.’ <

Tekst: Eymeke Verhoeven
Beeld: ANP