mijn dag

Nieuws
12 februari 2018 geplaatst

Het echte verhaal van Jamaicaanse bobsleeërs

Precies dertig jaar geleden deed Jamaica voor het eerst mee aan de winterspelen, met een bobsleeteam. Nu ontbreken de mannen, maar zijn de vrouwen er wel voor het eerst bij. Het Jamaicaanse bobsleeteam was mateloos populair in 1988, maar niet iedere sportverslaggever was daar blij mee.

Bij het bobsleeën doet deze Spelen een aantal landen voor het eerst mee. Bijzonder is vooral de deelname van het Nigeriaanse vrouwenteam; nooit eerder was een Afrikaans land vertegenwoordigd bij het bobsleeën op een winterspelen.

De noviteit doet terugdenken aan de winterspelen van 1988 in het Canadese Calgary. Toen debuteerde het tropische land Jamaica, dat vooral bekendstaat om zijn uitmuntende sprinters zoals Usain Bolt, met een bobsleeteam op de winterspelen. De deelname maakte zoveel los dat er een paar jaar later zelfs een komische sportfilm over is gemaakt: Cool Runnings (1993).

Drie teamleden van het eerste Jamaicaanse bobsleeteam blikken terug op de Winterspelen in Calgary 1988. 

Het bobsleeteam van Sotsji 2014. 

zeepkistenrace
De populaire film is echter wel heel losjes gebaseerd op de werkelijkheid. Zo bestond het Jamaicaanse team niet uit sprinters die de Zomerspelen niet hadden gehaald, zoals in de film. Het idee om een Jamaicaans bobsleeteam te beginnen, kwam van twee Amerikaanse zakenmannen. Zij zagen op het eiland een zeepkistenrace en moesten daarbij aan een bobsleewedstrijd denken.

Toen ze bekendmaakten dat ze sporters zochten voor een bobsleeteam, meldde niemand zich. Uiteindelijk stapten ze naar het Jamaicaanse leger en daar werden de bobsleeërs geselecteerd.

In de film worden de Jamaicanen door de andere, meer ervaren teams, weggepest. Ook dat is bezijden de waarheid. Het Jamaicaanse team was mateloos populair en werd door tal van teams en coaches juist vriendelijk bijgestaan.

anp-5336098.jpg

Dat ze het moesten doen met amper ervaring en financiële middelen, klopt wel. De Telegraaf schreef eind januari 1988 in aanloop naar de winterspelen: ‘Er zijn zelfs landen die helemaal geen limiet kennen. Zo laat Jamaica bobsleeërs starten die pas in november jongstleden hebben leren bobben.’

De Antilliaanse krant Amigoe schrijft iets later dat de Jamaicanen niet eens in bezit zijn van een eigen vierpersoonsbob. ‘Ze hebben donderdag een liefdadigheidsdiner gegeven om geld bijeen te krijgen voor de slee die in Canada is besteld. De oude viermansbob begaf het enkele weken geleden bij de training in Lake Placid.’

Gebrekkige malloten
Volgens de Leeuwarder Courant waren de bobbers zo populair geworden, dat ze zouden terugkeren ‘met een dikke portemonnee in het tropisch paradijs’. De vier Jamaicanen hadden een reggae-plaat opgenomen en die werd voortdurend gedraaid op de radio. Daarnaast hadden ze T-shirts laten maken met daarop een bobslee en een palmboom, waarop een ware run ontstond. En tot slot, meldt de krant, konden de Jamaicanen, ‘van wie er één dreadlocks à la Ruud Gullit draagt, inkomsten tegemoet zien van een speciaal ter hunner ere gehouden diner.’

De sportieve prestaties van het team vielen tegen. De viermansbob crashte in een van de runs en kwam niet tot een officiële eindklassering. De Volkskrant was om die reden minder positief over de Jamaicaanse deelname. De wedstrijden op de bobbaan ‘werden ontsierd door gebrekkige malloten uit tropische landen, die dankzij de gastvrijheid van Samaranch het aloude credo van De Coubertin, “deelnemen is belangrijker dan winnen”, nieuw leven mochten inblazen’, aldus de verslaggever. De journalist kon het maar moeilijk verdragen dat de Jamaicanen met hun ‘Caraïbische parties’ meer aandacht kregen ‘dan gewetensvol getrainde bobbers als Hoppe’, de Oost-Duitser die tweemaal zilver won.

Sinds de Spelen van 1988 heeft Jamaica nog bij diverse winterspelen meegedaan bij het bobsleeën. Medailles werden nooit behaald. Dit jaar ontbreken de mannen, maar is er wel, voor het eerst, een Jamaicaans vrouwenteam. Wellicht hebben zij meer sportief succes. 

Tekst: Maurice Hoogendoorn
Beeld: ANP