Nieuws
2 dagen geleden geplaatst
Tekst Willem Bouwman

'Denkt aan uzelf, stemt lijst 11'

In deze nieuwsbrief 'actuele geschiedenis':

- Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1935 sprak bioscoopbaas Peters uit Venlo de kiezers in een filmpje toe.

- De protocollen uit de tv-serie De Luizenmoeder waren in 1965 op de School met den Bijbel in Zoutkamp geheel onbekend.

- Hoewel Iran een aartsvijand van Israël is, laat het de Joodse gemeenschap in Iran met rust. 

 

'Denkt aan uzelf, stemt lijst 11'

Gemeenteraadsverkiezingen zijn niet populair. De opkomst gaat steeds verder naar beneden. De vorige keer, in 2014, ging nog maar 53,8 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Voor 1970 bestond dat probleem nog niet. Alle stemgerechtige Nederlanders waren verplicht om naar het stemlokaal te komen. Lokale partijen waren er al wel, zoals de lokale lijst De Middenstand in Venlo. In 1935 deed de partij mee aan de gemeenteraadsverkiezingen onder de leus: 'Denkt aan uzelf, stemt lijst 11'. De partij was tamelijk modern. Ze maakte een filmpje waarin een van de kandidaten, bioscoopbaas W.P. Peters, de kiezers toespreekt. Zijn filmpje zegt iets humor en propaganda in de tijd dat de huidige honderd-plussers nog niet mochten stemmen. Het hoogtepunt wordt bereikt vanaf minuut 4: 'Het mot beter goan, anders ken de wereld niet bestoan'.

Iraanse Joden voelen zich Iraniërs

Iran en Israël zijn gezworen vijanden. Sinds Iran zich met de burgeroorlog in Syrië bemoeit, loop de spanning verder op. Toch lijden de Joden in Iran er nauwelijks onder. De Joodse gemeenschap in Iran telt naar schatting 20.000 leden. De meesten wonen in de hoofdstad Teheran, waar dertien synagoges zijn. Dankzij een besluit van ayatollah Khomeiny, de leider van de Iraanse revolutie, genieten de Joden er godsdienstvrijheid. Ook hebben de Iraanse Joden een vertegenwoordiger in het Iraanse parlement, Siamak Moreh Sedgh. Als ze willen mogen ze naar Israël emigreren. Wel lopen ze kans op een gevangenisstraf als ze terugkeren van vakantie in Israël, of als ze kritiek geven op het Iraanse Israëlbeleid. In een interview met Al Jazeera vertelt de Joodse parlementariër Siamak Moreh Sedgh over de eeuwenoude Joodse gemeenschap in Iran. 'Onze cultuur is Iraans, wij bidden in het Hebreeuws.'

 

De Luizenmoeder

De tv-serie De Luizenmoeder trekt wekelijks meer dan drie miljoen kijkers en heet inmiddels een kijkcijferkanon. De serie drijft de spot met de idealen en de omgangsvormen in het primair onderwijs, waar de betutteling hoogtij viert en alles is vastgelegd in protocollen - volgens De Luizenmoeder. Nee, dan vroeger. Op de School met den Bijbel in Zoutkamp (Gr.) was in 1965 het plein te klein en gingen de kinderen op straat spelen, pal voor de kroeg van Eisso Tillema en Marinus de Vries. De meesters, in colbert en met stropdas, deden mee met haasje-over. Let op de tanden van de leerlingen: ze staan alle kanten op. In 1965 lijkt een beugel nog even ver weg als het schoolpleinprotocol.

b1.jpg

Willem Bouwman
Vakmens Samenleving

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.

Meer lezen? Maak een login aan en mis niets.