Nieuws
6 dagen geleden geplaatst
Tekst Daniël Gillissen

Nepnieuws 2.0: nieuws en medium verzinnen

Het grote journalistieke nieuws van deze week is natuurlijk het aftreden van minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken door een publicatie in de Volkskrant.

Wat was er aan de hand?

Twee jaar geleden vertelde Zijlstra op een VVD-congres dat hij in 2006  in een buitenverblijf van de Russische president Putin aanwezig was en hem daar hoorde zeggen dat hij voor een Groot-Rusland wilde gaan. Wat bleek echter uit onderzoek van de Volkskrant: Zijlstra was daar niet en nog sterker: de bron van wie de VVD'er dit had gehoord, stelde dat zijn uitspraak over het gesprek met Putin verkeerd geïnterpreteerd waren.

In Jinek legden journalist Nathalie Righton en hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant haarfijn hun handelen uit. Voor de helderheid: op de dag voor het aftreden van Zijlstra.

Zijlstra gaf dus in het gesprek met Righton afgelopen zaterdag direct toe dat hij niet aanwezig was bij het gesprek met Putin. Ook gaf hij off the record zijn bron: Shell-topman Jeroen van der Veer. Toen maandagochtend Zijlstra de Volkskrant ging gebruiken om zijn gelijk te halen, kon de krant niet anders dan de afspraak als vervallen beschouwen en 'helemaal vertellen hoe vork in de steel zat', aldus Remarque.

Kortom, een minister die nepnieuws verspreidde óver Rusland, terwijl Nederland juist de Russen daarvan beticht. Dat kon niet goed gaan en dat ging niet goed. Exit Zijlstra.

In onderstaand artikel legt Remarque uit hoe het contact met Van der Veer en de Volkskrant verliep.

Nepnieuws 2.0

Nog meer fake news, eigenlijk een soort nepnieuws 2.0. Want niet alleen het verhaal klopt niet, ook de krant is verzonnen.

Constructieve journalistiek

De laatste jaren is in de journalistiek de tak 'constructieve journalistiek' in opkomst. Vanouds geldt in de journalistiek het adagium: Goed nieuws is geen nieuws. Maar juist ook goede ontwikkelingen benoemen, bij problemen een oplossingsrichting bieden, spreekt lezers aan. De Britse krant The Guardian experimenteerde er anderhalf jaar mee. Het resultaat: lezersaantallen van constructieve berichten zijn tien procent hoger, mensen lezen door tot het einde en soms schrijven ze de journalist.

Daniël Gillissen
Vakmens Cultuur

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.

Meer lezen? Maak een login aan en mis niets.