mijn dag

Nieuws
23 februari 2018 geplaatst
Tekst Sjoerd Mouissie

Als je hoofddoek maar goed zit

Het is de ophef-van-de-dag: minister Sigrid Kaag met een hoofddoek. En het referendum gaat er definitief aan.

‘Lekker makkelijk’

We beginnen met de ophef-van-de-dag: het hoofddoekje van minister Sigrid Kaag. Zij vervangt de opgestapte Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken, en was deze week op bezoek in Iran. Op sociale media doken al snel foto’s op van haar bezoek, en daar waren de rechtse Twitteraars niet blij mee.

Waarom stelde Kaag zich zo onderdanig op?, was de teneur van de reacties. Waarom had ze simpelweg niet geweigerd de hoofddoek op te doen? Nou, zei ze zelf in een reactie: dan kom je het land niet in. ‘Lekker makkelijk.’

Juist door die hoofddoek heeft ze een ‘stevige boodschap’ kunnen brengen aan de machthebbers in Teheran. ‘Daar wil ik best even een doek voor omdoen’, aldus Kaag, een zeer ervaren diplomate. Overigens was het bijna niemand opgevallen dat zij een dag eerder, in Saoedi-Arabië, géén hoofddoek droeg.

Twitter zou Twitter niet zijn als er niet allerlei wilde verhalen zouden opduiken. Zoals een foto van de Britse premier Theresa May, zónder hoofddoek naast een Iraanse autoriteit. ‘Zie, het kan wél’, waren de reacties.

Factcheckers als Peter Burger prikten er snel doorheen: de foto was in Londen genomen. En daar is het níet wettelijk verplicht een hoofddoek te dragen.

 

Dag, referendum

Het was donderdag zo ver: vlak voor de Krokusvakantie stemde de Tweede Kamer voor de afschaffing van het referendum. In de loop van de dag werd er nog actie gevoerd door diverse politici. Zo roep Thierry Baudet (Forum voor Democratie) iedereen op D66-politici te bellen of te mailen. Het telefoonnummer leverde Baudet er gratis bij:

Tijdens het debat werden nog diverse voorstellen ingediend om de afschaffing te stoppen (verworpen met 74-71 stemmen). Ook was er een voorstel om een referendum te houden over het afschaffen van het referendum (weggestemd met 74-71 stemmen). Met zulke uitslagen (er zijn 150 Kamerleden) ga je toch kijken naar wie er afwezig is.

Tja, als de coalitie een meerderheid van 76 zetels heeft, wordt het inderdaad ingewikkeld iets aangenomen te krijgen als niet de hele oppositie komt opdagen. Toch is de tweet niet helemaal eerlijk: ook Klaas Dijkhoff en Han ten Broeke (beiden van coalitiepartij VVD) waren afwezig.

Uiteindelijk was D66, dé referendumpartij bij uitstek, niet onder de indruk van de vele telefoontjes en tweets. De Tweede Kamer stemde met 76 tegen 69 stemmen in met de afschaffing van het referendum. Nu moet de wet nog door de Eerste Kamer, waar de campagne helemaal opnieuw gaat beginnen. De reacties in het parlement waren donderdagavond kortaf:

‘Transparantie’ in Brussel

Voor mij begon de week maandag in Brussel. Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA), Renske Leijten (SP) en Martin van Rooijen (50Plus) presenteerden daar hun rapport over transparantie bij de Europese Unie. Of, liever gezegd: het gebrek aan transparantie. De nieuwe voorzitter van de Eurogroep, de Portugese minister Mário Centeno, was bereid het document in ontvangst te nemen:

lowres-8626.jpg

Wat er toen gebeurde, was opmerkelijk. Na de plechtigheid, die zo’n veertig seconden duurde, ging het hele gezelschap naar binnen en werd de deur gesloten. ‘Dit is niet echt transparant, jongens!’, probeerde Renske Leijten nog, maar tevergeefs. Het gesprek móest achter gesloten deuren plaatsvinden.

Na afloop praatten de Kamerleden de pers bij. Ze hadden een nieuwe bijeenkomst afgedwongen, zeiden ze. ‘Over drie maanden praten we verder.’ En dat is hoog nodig, want de instellingen van de Europese Unie verklaren veel te veel documenten automatisch ‘geheim’.

Neem bijvoorbeeld de Eurogroep. Die club, die snel is opgericht om kwakkelende landen met veel geld te redden, heeft 700 miljard euro (!!) aan belastinggeld in kas. Tegelijk heeft de organisatie niet eens interne regels, en is het niet eens onderdeel van de Europese Unie. De Eurogroep mag helemaal zelf weten hoe het geld uitgegeven wordt, en alle documenten hierover zijn standaard geheim. Het resultaat: niemand komt te weten wie er precies besloten heeft ‘ons’ geld uit te geven. Wat een heerlijke baan heb je dan... :-)

Sjoerd Mouissie
Vakmens Politiek

Dag6 brengt dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen gemaakt door mensen die geloven. In god en in de wereld.